Ce este SEO? Explicat in romana

factori seo moz

Ce inseamna SEO?

Search engine optimization (SEO) inseamna in limba romana Optimizare pentru Motorul de Cautare. SEO este un cumul de practici implementate, ce au scop cresterea calitatii si cantitatii traficului atras pe site din motorului de cautare in speta Google. SEO este o stiinta practica in continua schimbare.

Ce este SEO defapt?

Pentru a intelege si mai bine ce este SEO vom imparti conceptul in 2 parti principale:

  • Ce inseamna Trafic de Calitate? Poti atrage multi utilizatori pe site. Dar daca ei vin pe site-ul tau pentru ca Google le spune ca site-ul tau se ocupa cu piese auto, cand defapt site-ul tau vinde piese auto second hand din dezmembrari, asta ar insemna ca tu vei primi un trafic de slaba calitate. Vizitatorii ar fi mai mult interesati de piese auto noi nu second hand.
  • Ce inseamna Cantitate de Trafic? Pai, odata ce atragem vizitatorii potriviti pe site, acestia vor transmite semnale ce dovedesc interesul pentru produsele din site-ul tau. Google va incepe sa ofere mai multa incredere site-ului tau si il va afisa mai sus in clasamentul de afisare pentru cautarile relevante continutului tau din site. Cu cat ai mai mult trafic de calitate cu atat mai bine pentru site-ul tau.

Cat de important este SEO?

Pai este super mega important. Dupa cum se vede in imaginea de mai jos.

Eu am efectuat o cautare pe google si la o rezolutie de 1280×800 pixeli, pe un laptop de 13 inch, primele 4 rezultate afisate sunt cele platite deci Google AdWords.

Imediat dupa aceste 4 rezultate platite urmeaza rezultatele naturale, adica pozitionarile SEO.

Daca vrei sa atragi trafic bun pe o expresie cheie trebuie sa fi in top 3 rezultate naturale. Practic site-ul tau trebuie sa fie afisat imediat sub rezultatele platite. Si presupunand ca esti puternic pe nisa ta, vei avea la orice ora din zi si 1 pozitie cu anunt platit la google adwords.

cat de important este SEO

Cum functioneaza SEO?

Putem spune ca SEO este rezultatul magic afisat pentru o intrebare ce tu o scrii in casuta de cautare a motorului de cautare fie el Google, Bing, Yahoo.
In realitate o sa te uimeasca ce cauta oamenii pe Google 🙂

ce se cauta pe google

Te-ai intrebat vreodata cum functioneaza mecanismul din spatele rezultalelor afisate de Google pentru o cautare efectuata pe o expresie cheie? Sa stii ca in spatele afisarii acelei liste de rezultate relevante de raspunsuri pentru expresia cheie sta un algoritm foarte complex. Acest algorim Google in speta este din ce in ce mai inteligent si mai precis in evaluarea rezultatelor potrivite pentru afisare ca raspuns al cautarea efectuata de tine.

Uite cum arata factorii cei mai importanti ai algoritmului Google. Acesti factori definesc ce inseamna SEO si in ce consta o optimizare SEO pentru un site.

factori seo moz

Cand te uiti la graficul de mai sus incepi sa intelegi ce inseamna SEO. Foarte sumar poti concluziona ca sunt elemente ce le poti optimiza destul de repede la tine pe site si tin de continutul efectiv al site-ului. Apoi trebuie sa investesti in PR adica in articole de presa, evenimente si actiuni care sa aduca site-ul tau in atentia publicului tinta.

Urmareste acest video de 4 minute despre ce este SEO

In ce consta SEO:

Pe scurt SEO necesita parcurgerea a 2 etape majore Optimizare continut din site si cresterea Autoritatii site-ului prin link-building. Vezi aici ce inseamna linkbuilding.

1. Optimizarea onpage a site-ului (Pasul 1)

Optimizarea onpage a site-ului este etapa cea mai importantă prin care ne asigurăm că Google poate înțelege ce cuvinte cheie țintește conținutul publicat. Practic spunem algoritmului Google ce vindem (servicii si produse) și cui vindem, precum și locațiile pe care le deservim.

2. Cresterea Autoritatii Site-ului (Pasul 2)

Autoritatea în SEO ne asigură că Google ne recunoaște calitatea. Google ne conferă autoritate pentru că avem conținut de calitate apreciat de vizitatorii site-ului. Adica rata de iesire sau bounce rate mica si rata de conversie mare.
Pentru a crește autoritatea site-ului trebuie să publicăm conținut de o calitate mare. Continut pe care utilizatorii vizati să îl partajeze și să facă trimitere cu link către site-ul nostru.
Deci autoritatea se măsoară în elementele ce exprimă popularitatea site-ului și a conținutului.
Link-uri din alte site-uri cu autoritate mare, share-uri pe facebook, linkedin, google+, twitter, like-uri pozitive pe facebook.

In Concluzie, ce inseamna SEO? 

Pe scurt cum funcționează SEO: pasul 1 Optimizare conținut din site (onpage) și pasul 2 dezvoltare autoritate SEO (offpage).

SEO înseamnă 20% optimizare tehnică și 80% strategie de publicare conținut util pentru utilizatorii site-ului.

Cand mai spun ca SEO este o vrajeala, ma refer ca SEO este necesar DAR nu este deajuns. In contextul actual de business daca faci doar SEO si nu acorzi destula atentie traficului din AdWords, Facebook, Email Marketing si SMS marketing vei creste foarte lent afacerea. I

n ziua de azi sa acorzi atentie doar canalului de promovare SEO inseamna ca limitezi foarte mult sansele de succes ale afacerii tale online.

Vrei sa stii mai multe despre SEO? Citeste si aceste articole:

Ce inseamna link building

Cat costa SEO

Cresterea Vanzarilor Online cu SEO sau AdWords Facebook