Cat costa un site magazin online

CAT COSTA UN MAGAZIN ONLINE

Dupa articolul cat costa realizarea unui site wordpress, multi vizitatori ne-au intrebat cat costa un site magazin online. Astfel ca detaliem in acest articol tot ce trebuie sa stii despre costurile unui magazin online (multi il numesc site de vanzari)

Sa cunosti costul unui site de ecommerce (magazin online) este esential pentru a calcula investitia in afacerea ta online.

Este destul de dificil sa aduni toate costurile, dar acest articol va aborda toti factorii implicati in pornirea unui site magazin online.

Fara un plan clar de actiune este usor sa depasesti bugetul sau sa te blochezi in anumite etape. Acest ghid te va ajuta sa iti faci un plan de lansare a unui magazin online.

Sa pornim la drum!

Cum calculezi costurile unui magazin online?

Cel mai bine este sa compari in excel mai multe optiuni. Cand incepe un site magazin online trebuie sa stii ca exista o mare varietate de optiuni.
Exista site-uri care sunt gazduite pe serverul inchiriat de tine, care se mai numeste si shared hosting spre exemplu gazduiesti site-ul la Romarg sau Mxhost.ro


In acest caz vorbim de site-uri create pe platforma WordPress, PrestaShop, Magento, OpenCart si altele mai putin celebre in Romania.

Exista site-uri care sunt direct instalate la furnizorul platformei, tu doar conectezi domeniul web inchiriat cu site-ul setat de furnizorul tau.
In acest caz vorbim de MerchantPro sau ShopiFy si multe altele.

Pentru a mentine lucrurile la subiect ne vom concentra pe urmatoarele puncte majore de bugetat pentru ecommerce-ul tau.

  1. Costuril de Gazduire, exemplu MxHost.ro
  2. Costurile Procesatorului de plati online
  3. Costuri design, personalizare site
  4. Cost plugin-uri, extensii software optionale pentru magazin online
  5. Cost total platforma magazin online
  6. Costuri promovare magazin online.

Pentru inceput sa incepem cu un calcul de cost pentru realizarea unui site magazin online pe serverul inchiriat de tine.

1 Costurile de Gazduire a site-ului


Toate site-urile au nevoie de gazduire numita si webhosting. Practic gazduirea este locul in care sunt salvate fisierele site-ului tau.
Totodata vei avea nevoie si de un nume de domeniu, care reprezinta adresa de pe internet pentru site-ul tau.

Spre exemplu inchiriezi domeniul emagazin.ro cu 8 eur/an si iei un pachet de gazduire de 24 eur/an.

Pana aici ai numele site-ului si un loc rezervat pe un server unde sa pui fisierele site-ului.

Pana aici ai un cost de 32 Eur/an (24 eur/an gazduire site + 8 eur/an nume domeniu).

dupa ce platesti gazduirea la MxHost.ro, vei primi acces la cPanel.

Pe serverul inchiriat poti instala din cPanel, mai multe platforme de magazin online. Pentru cea mai ieftina varianta vorbim de WooCommerce care implica instalare WordPress si apoi addonul WooCommerce.

Trebuie sa stii ca optional la gazduire poti sa mai cumperi si un certificat SSL, dar poti folosi si certificatele SSL gratuite care sunt oferite de toti hostatori/gazduitorii de site-uri. Astfel vei economisi cel putin 80 EUR/an certificatul SSL.

Avantajele de a folosi un magazin online gazduit pe serverul inchiriat de tine

  • primesti libertate completa in dezvoltarea site-ului
  • economisesti bani pe termen lung
  • nu ai limitari de numar de produse incarcate in magazin

Daca nu esti foarte pasionat si mini-technicus atunci probabil vei dori un programator sau o firma sa iti instaleze si configureze site-ul magazin online WordPress WooCommerce pe serverul ales de tine la hostatorul ales de tine.

Lansarea unui magazin online pe WooCommerce basic dureaza aproximativ 24-48 de ore dupa ce ai pus la punct detaliile principale.
Apoi poti incepe sa adaugi produsele in site pentru vanzare.

Aici intervine lejeritatea prin care poti apela direct la o platforma cu gazduire inclusa.
Unde procesul de lansare a magazinului online este mult mai simpla. Daca nu esti pretentios si stii clar ce vrei, poti lansa in cateva ore un magazin online pe platforma MerchantPro.ro sau ShopiFy.com

Cat costa un magazin online in regim SaaS


Incepand cu 23 EUR/luna poti avea un magazin online cu 2.000 de produse.
Ai acces la multe plugin-uri / extensii pentru integrarea cu Transportatorii din Romania, integrarea cu procesatorii de plati si multe alte extensii interesante ce te ajuta sa vinzi pe site-ul tau usor produsele.

Pentru a lansa un magazin online pe platforma MerchantPro ai nevoie doar sa iti inregistrezi un domeniu web de tipul magazinul-meu.ro (.eu .com etc)
Apoi iti faci cont pe platforma merchantpro, setezi numele de domeniu si poti incepe sa iti adaugi produsele in magazin.

Daca compari cele 2 solutii avem astfel:

Gazduire magazin online pe serverul tau inchiriat, cost intre 3 EUR – 200 EUR/an (nu include si costul magazinului online instalat, configurat, design personalizat, plugin-uri, extensii). Daca adaugi servicii de instalare configurare magazin online minim 400 EUR

Magazin online pe platforma MerchantPro, cost intre 23 EUR – 80 EUR/luna (unde ai tot ce iti trebuie si iti configurezi singur toate elementele din site)

2 Costurile Procesatorului de plati online


Multi dintre antreprenori nu cerceteaza detaliat inainte de lansare platforma prin care se va face procesarea platilor online.
Costurile cu procesartorul de plati online afecteaza direct profitul tau la fiecare vanzare.

Magazinul online WooCommerce de la WordPress suporta integrarea cu majoritatea procesatorilor de plati online.
In biblioteca de extensii, gasim plugin-uri pentru instalarea oricarui procesator de plati. Exemplu euplatesc.ro sau paypal.com

Avantajul instalarii unui procesator de plati pe propriul magazin online este ca nu vei fi limitat la numarul de tranzactii.
Procesatorul de plati este cel ce te comisioneaza per tranzactie.
Exemplu PayPal iti cere 2,9% +0.30 usd pentru orice tranzactie
Exemplu euplatesc.ro are comisioan incepand cu 1% din valoarea tranzactiilor de plata procesate.

ShopiFy care este o platforma online de tipul SaaS are propria solutie de procesare a platilor care se numeste Shopify Payments DAR care este disponibila in doar 13 tari in acest moment.

Daca luam in considerare ca majoritatea procesatorilor de plati online cer in medie un comision de 3% din valoarea tranzactiei + un cost fix per tranzactie, poti ajunge cu un cost de maxim 5% comision pentru procesarea unei plati online.

Nici daca vei folosi sistemul de plata cu cash ramburs la transportator nu vei iesi pe 0% comision. Si Cargus, Fancurier, DPD etc au comisione de procesare a platilor ramburs.

3 Costuri design, personalizare site

Industria eCommerce creste zilnic foarte repede. In fiecare zi sunt lansate noi magazine online care cresc gradul de competitie pe fiecare nisa.

Practic si in nisa in care vei activa cu magazinul tau competitia va fi mare.

Aici intervine design-ul web. Un design bun te va ajuta sa comunici mai eficient cu vizitatorii site-ului.
Daca vrei sa iesi in evidenta va trebui sa apelesi la un design personalizat care sa te ajute.

Pentru ca design-ul personalizat costa multi bani dar si timp, pentru inceput recomandarea noastra este sa pornesti magazinul cu o tema grafica de baza. Pe masura ce cresti poti adauga elementele de unicitate in design.

O tema grafica buna pentru WooCommerce costa incepand cu 30 EUR dar gasesti si design-uri foarte bune la 80 EUR.
O tema grafica de baza in woocommerce este gratuita, si ai de unde alege.
O tema grafica personalizata porneste de la 800 EUR in Romania.

WooCommerce are o baza de date impresionanata cu teme grafice. Putem spune ca WooCommerce este cea mai completa si flexibila platforma de magazin online.

In cazul in care mergi pe solutia de inchiriere magazin online exemplul bun MerchantPro.ro atunci design-ul personalizat va fi discutat cu echipa de suport de la merchantpro.

4 Cost plugin-uri, extensii software optionale pentru magazin online

Este imposibil ca un ecommerce cu setarile de baza sa iti acopere toate nevoile de functionalitate. Daca te multumesti cu un flux de baza si o tema grafica de baza atunci poti teoretic macar la inceput sa pornesti doar cu module si extensii gratuite. Vorbim de plugin-uri care sa te ajute la imbunatatirea vitezei site-ului in vazul WooCommerce exista variante gratuite. Vorbim de plugin-uri care sa te ajute la optimizarea SEO, vorbim de plugin-uri pentru email marketing si multe altele.
Din fericire la WooCommerce (wordpress) gasesti tot ce ai nevoie si in varianta gratuita. Ulterior poti face upgrade la o versiune cu licenta platita.

De mentionat ca Woocommerce ruleaza pe platforma WordPress si ai acces lamai mult de 59.000 de plugin-uri Gratuite. Exista plugin /extensie pentru orice functionalitate iti doresti si nu o ai direct in wordpress/woocomerce.

Costul plugin-urilor de magazin online WooCommerce sunt intre 0 si 299 EUR. Plugin-urile functionalitatile personalizate pentru magazinul tau costa intre 500 si 10.000 EUR depinde de complexitate.

Pe MerchantPro ai toate functionalitatile necesare magazinului online gratuite. Si poti adauga plugin-uri specialte contra cost.
Vorbim de plugin-uri de integrare cu solutii ERP gen Smartbill sau SeniorSoftware ERP sau SoftOne.
Ai gratuit plugin-uri de integrare cu transportatorii gen FanCurier, Cargus etc
Ai integrare cu eMag Marketplace ceva ce isi doresc majoritatea antreprenorilor din Romania.

5 Cost total platforma magazin online

In recapitulare sa aliniem costurile cu fiecare tip de site magazin online.

Optiunea 1 Site magazin online create pe WordPress, WooCommerce start costuri intre 500 – 2000 EUR. Gazduire pe server shared inchiriat, design cu licenta platita, servicii instalare si personalizare.

Site magazin online create pe WordPress, WooCommerce Premium costuri intre 2000 – 5000 EUR.
Aici vorbim de un server de gazduire special pentru WordPress-ul tau, Design Personalizat complet, Plugin-uri premium si sevicii programare.

Shopify platforma gata de utilizare doar platesti abonamentul. 1.000 – 5000 EUR. Costurile cresc si in functie de volumul de vanzare si marketare.

Optiunea 2 MerchantPro cost magazin online anual intre 276 EUR/an si 1100 EUR/an
https://www.merchantpro.ro/plans

Beneficiul la varianta WooCommerce este ca detii magazinul la tine pe server si ai costurile initiale de lansare, ulterior ai doar cateva costuri de mentenanta si administrare. Nu continui sa platesti toata vitata platforma.

6 Costuri promovare magazin online.

Acum ai magazin online, cum aduci vanzarile?

Poti incepe promovarea pe Facebook Ads, Google Ads, poti face campanie de PR cu articole, SEO pentru a creste traficul natural, poti face promovare pe Instagram, poti sa intri pe eMag MarketPlace, poti intra pe compari.ro.
Poti apela la promovare prin Influenceri pe social media (facebook si instagram)

Poti sa iti colantezi masinile ca sa iti cresti vizibilitatea si offline.

Cat te costa promovarea pe Google Ads?

Poti incepe cu un buget de minim 100 EUR dar posibil sa ai nevoie de cel putin 600 EUR/luna sa invarti cat de cat ceva trafic si niste comenzi.

Cat costa promovarea pe Facebook Ads?

Pe facebook daca doar intri ca utilizator si postezi produsele nu vei face nimic. Doar vei pierde vremea.
Ca sa mearga vanzarea pe Facebook Ads ai nevoie de promovare pe Facebook care se duce si catre Instagram.
Bugetul recomandat de promovare pe facebook pentru un magazin online este de minim 500 EUR/luna.
Bugetul optim il facem impreuna in functie de numarul de produse si de fluxul de vanzari care poate alimenta constant acest buget.

Primele luni de promovare sunt mult mai riscante pentru simplul fapt ca esti la inceput de drum si informatiile feedback-ul campaniilor este aleatoriu.
Pe masura ce se ajunge la un flux constant de comenzi se poate lucra mai intens la optimizarea profitului.

La toate bugetele ce le cheltui cu Google sau Facebook daca vrei sa se ocupe un profesionist de campanii calculeaza in plus si servicii de management campanii de promovare.
150 EUR/luna pentru campaniile de promovare platita ppc.

Vrei o oferta personalizata de site magain online?